Μερικές φορές η πίεση υψηλότερη ή χαμηλότερη από την κανονική μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια, οπότε είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
Η υπέρταση και η υπόταση είναι δύο προβλήματα αρτηριακής αρτηριακής πίεσης και είναι καλό να δώσουμε προσοχή στις συνέπειές τους.
Για να διαπιστώσετε εάν πάσχετε από μία από αυτές τις δύο καταστάσεις και να είστε σε θέση να τις αντιμετωπίσετε σωστά, σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε τα αίτια και τα συμπτώματα και των δύο αυτών διαταραχών.
Αιτίες χαμηλής αρτηριακής πίεσης
Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι κληρονομική και είναι συχνότερη από την υψηλή, ειδικά σε λεπτές και νεαρές γυναίκες. Εάν η μητέρα σας έχει υποφέρει από αυτό, είναι πιθανό να υποφέρετε και από αυτό. Δεδομένου ότι τα συμπτώματά της δεν είναι πάντα αισθητά, πολλοί άνθρωποι δεν την αντιμετωπίζουν σωστά.
Μεταξύ των αιτιών της χαμηλής αρτηριακής πίεσης μπορούμε να βρούμε:
- υποθυρεοειδισμός
- Η νόσος του Addison
- ανεπάρκεια του πρόσθιου λοβού της υπόφυσης
- καρδιακή
- περικαρδίτιδα,
- διαταραχές του καρδιακού ρυθμού
- άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις
- αναγκαστική ανάπαυση για πολλές ημέρες
- ανεπάρκεια υγρών
- ανεπάρκεια αλατιού
Ακόμη και μερικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν υπόταση. Μεταξύ αυτών, ψυχοτρόπα φάρμακα (για αϋπνία, άγχος ή κατάθλιψη), καρδιακά αντιαρρυθμικά, αντιυπερτασικά (για υψηλή αρτηριακή πίεση), διουρητικά, στεφανιαία φάρμακα (για παράδειγμα, για στηθάγχη) και αγγειοδιασταλτικά.
Αιτίες υψηλής αρτηριακής πίεσης
Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή, ανεξάρτητα από το φύλο. Παράγει κυρίως αύξηση της άντλησης αίματος από την καρδιά και συστολή αιμοφόρων αγγείων.
Θεωρείται ασθένεια του καρδιαγγειακού συστήματος και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Το πρόβλημα είναι ότι σε 95% των περιπτώσεων, η υπέρταση δεν έχει προφανείς οργανικές αιτίες.
Οποιοσδήποτε μπορεί να υποφέρει από υψηλή αρτηριακή πίεση ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας ή του υπερβολικού βάρους, της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας και καθιστικού τρόπου ζωής, της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού, λίπους ή αλκοόλ, στρες ή καπνίσματος.
Όταν η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια χρόνια πάθηση, μπορεί να επηρεάσει ζωτικά όργανα όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, τα νεφρά και τα μάτια, έτσι μπορεί να προκαλέσει από καρδιακή ανεπάρκεια έως απώλεια όρασης, από έμφραγμα του μυοκαρδίου έως εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η υπέρταση μπορεί επίσης να είναι ένας κληρονομικός παράγοντας και οι πιο προδιάθετοι να υποφέρουν από αυτό είναι οι άνδρες, ειδικά μετά από 40 χρόνια.το υπερβολικό βάρος και η υψηλή χοληστερόλη είναι δύο άμεσες αιτίες αυτής της ασθένειας.
Συμπτώματα χαμηλής αρτηριακής πίεσης
Σε περίπτωση χαμηλής αρτηριακής πίεσης, μπορεί να πάσχετε από ένα, μερικά ή πολλά από αυτά τα συμπτώματα:
- κόπωση
- πρέπει να κοιμηθείτε περισσότερες ώρες από ό, τι θα έπρεπε
- μειωμένη απόδοση και φυσική κατάσταση
- προβλήματα συγκέντρωσης
- καταθλιπτικές συναισθηματικές απαντήσεις
- απάθεια
- διαταραχές ύπνου
- αϋπνία
- έλλειψη ενέργειας
- εξασθένιση
- εξάντληση
- αίσθημα λιποθυμίας
- έλλειψη δυνάμεων
- χρειάζεστε πολλές ώρες πριν ξυπνήσετε εντελώς το πρωί
- πολύ γρήγορη κόπωση
- αυξημένη ευαισθησία στο κρύο (ειδικά στα πόδια και τα χέρια)
- ωχρότητα του δέρματος (ειδικά στο πρόσωπο)
Κυκλοφορικά συμπτώματα χαμηλής αρτηριακής πίεσης εμφανίζονται όταν υπάρχει έλλειμμα στην παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να συμβεί για παράδειγμα σε πολύ ζεστές μέρες ή μετά την έκθεση στον μεσημεριανό ήλιο. Η κόπωση και η εξασθένιση είναι πολύ συχνές και μπορεί να εμφανιστούν μετά το φαγητό, όταν συσσωρεύεται αίμα στην περιοχή του στομάχου.
Η ναυτία είναι επίσης κοινά συμπτώματα υπότασης, όπως είναι οι στροφές του κεφαλιού, οι πονοκέφαλοι, η λιποθυμία, η στιγμιαία απώλεια συνείδησης, οι τρόμοι των βλεφάρων και οι διαταραχές της όρασης. Αυτά τα σήματα πρέπει να μας προειδοποιούν: δείχνουν ότι κάτι είναι λάθος.
Η καρδιά μπορεί να αρχίσει να χτυπάει πιο γρήγορα (ταχυκαρδία). Τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται (γι ‘ αυτό είμαστε ανοιχτοί και έχουμε κρύα χέρια και πόδια). Μπορεί να υποφέρουμε από υπερβολική κρύα εφίδρωση ή ακόμα και να χάσουμε τη συνείδηση, επειδή ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει οξυγόνο σε επαρκή ποσότητα και χάνουμε τον έλεγχο των μυών. Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει: σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: τι είναι και πώς να το θεραπεύσετε
Συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης
Η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει επίσης τα συμπτώματά της και είναι απαραίτητο να δώσουμε προσοχή στα σήματα συναγερμού που μας στέλνει το σώμα.
Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια υπέρτασης δεν είναι τόσο εύκολα αναγνωρίσιμα, μπορεί να είναι μη συγκεκριμένα και να αναπτύσσονται σταδιακά.
Μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:
- δυσκολία στον ύπνο τη νύχτα
- ελαφρά ευερεθιστότητα
- αϋπνία
- ανήσυχος ύπνος
- επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες
- συχνές νυχτερινές αφυπνίσεις
- προβλήματα ακοής όπως εμβοές
- κουδούνισμα στα αυτιά
Οι έντονοι πονοκέφαλοι ή οι στροφές του κεφαλιού μπορεί να υποδηλώνουν ότι αντιμετωπίζουμε μια περίπτωση υπέρτασης, ειδικά όταν εμφανίζονται μετά από ένα επεισόδιο έντονου στρες, νευρικότητας ή άγχους.
Σε γυναίκες άνω των 50 ετών, πολλά από τα συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι παρόμοια με αυτά της εμμηνόπαυσης (ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση, έξαψη, κεφαλαλγία, ναυτία) και γι ‘ αυτό μερικές φορές δεν αντιμετωπίζονται όπως πρέπει.
Στην περίπτωση των μεσήλικων ανδρών, η υπέρταση εκδηλώνεται περισσότερο μέσω προβλημάτων που σχετίζονται με τη στυτική δυσλειτουργία.
Σε όλες τις περιπτώσεις, ο θωρακικός πόνος, η δύσπνοια, το αίσθημα στενότητας στο στήθος ή η ασφυξία είναι περισσότερο από αρκετοί λόγοι για να πάτε στο γιατρό.
Όπως είπαμε νωρίτερα, στην πραγματικότητα, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά καρδιακά προβλήματα. Η αρρυθμία μπορεί επίσης να προκληθεί από υπέρταση.