×
PolyKliniki

Υπάρχει τρόπος να μειωθούν οι ρυτίδες;

Δεν είναι κακό να έχεις ρυτίδες. Μερικές γραμμές του προσώπου μπορεί να είναι προσφιλής και να προσθέσετε χαρακτήρα στο πρόσωπό σας. Αλλά δεν είναι μυστικό ότι πολλοί από εμάς θα προτιμούσαν να τους κρατήσουν υπό έλεγχο.

Χωρίς ιατρική ή χειρουργική επέμβαση, μπορεί να είναι δύσκολο να αντιστρέψετε την εμφάνιση των ρυτίδων μόλις τις έχετε. Αλλά υπάρχουν βήματα που μπορείτε να πάρετε και αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να επιβραδύνετε την εμφάνισή τους.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε οκτώ τεκμηριωμένους τρόπους για να βοηθήσουμε να διατηρήσουμε τις ρυτίδες στον κόλπο.

Τι προκαλεί τις ρυτίδες;

Το δέρμα του καθενός γερνάει, γι ‘ αυτό το δέρμα ενός μικρού παιδιού και το δέρμα ενός 90χρονου φαίνεται πολύ διαφορετικό. Το δέρμα χάνει την ελαστικότητα καθώς γερνάμε επειδή η παραγωγή κολλαγόνου επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επιδεινωθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η έκθεση στον ήλιο, η ρύπανση και ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής.

Καθώς μεγαλώνετε, το δέρμα σας τείνει να γίνει λεπτότερο και ξηρότερο, επίσης. Όταν το δέρμα σας δεν έχει τόσο πολύ υγρασία ή όγκο όπως συνήθιζε, μπορεί επίσης να το κάνει πιο επιρρεπές σε ρυτίδες.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τις ρυτίδες; Η γενετική μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το δέρμα σας γερνάει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι γνωστό ως εγγενής γήρανση.

Αλλά ακόμα κι αν η οικογένειά σας έχει δέρμα που τείνει να τσαλακώνει εύκολα, εξακολουθείτε να έχετε αρκετό έλεγχο στο δικό σας δέρμα και πόσο καλά γερνάει.

Αν και είναι αναπόφευκτο ότι οι ρυτίδες θα εμφανιστούν σε κάποιο σημείο, η καλή φροντίδα του δέρματός σας μπορεί να προχωρήσει πολύ στη διατήρησή του χωρίς ρυτίδες για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Παρακάτω είναι οκτώ παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και νεανικό.

Προστατεύστε τον εαυτό σας από τον ήλιο

Είναι γνωστό ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βλάψει το δέρμα σας, οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση και ρυτίδες.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013, η τακτική αντηλιακή χρήση έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης του δέρματος.

Για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ήλιου, είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμόζετε ένα SPF μεταξύ 30 και 50 κάθε μέρα, ακόμα και αν είναι συννεφιασμένο. Οι ακτίνες UV μπορούν ακόμα να διεισδύσουν στα σύννεφα, οπότε μην παραλείψετε το αντηλιακό μόνο και μόνο επειδή δεν είναι ηλιόλουστο.

Για επιπλέον προστασία, φορέστε ένα καπέλο με φαρδύ χείλος, ανοιχτόχρωμα ρούχα που θα αντανακλούν τον ήλιο και γυαλιά ηλίου με προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα εετινοειδή, τα οποία προέρχονται από βιταμίνη Ααξιόπιστη πηγή, είναι ένα από τα πιο μελετημένα αντιγηραντικά συστατικά. Μερικές φορές αναφέρεται ως ρετινόλη, τα ρετινοειδή έχουν την ικανότητα να αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του δέρματος.

Τα ρετινοειδή ενθαρρύνουν επίσης την αναγέννηση του δέρματος και μπορούν να προωθήσουν τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής εμφάνισης και υφής του δέρματος.

Υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι ρετινοειδών, καθένας με ελαφρώς διαφορετικούς βαθμούς ισχύος. Ορισμένα είναι διαθέσιμα σε κρέμες και πηκτές που μπορείτε να αγοράσετε πάνω από τον πάγκο, ενώ άλλα είναι διαθέσιμα μόνο με ιατρική συνταγή.

Οι δερματολόγοι συνιστούν να ξεκινήσετε με μια μικρή ποσότητα για να δοκιμάσετε την ανοχή του δέρματός σας στο προϊόν και να το χρησιμοποιήσετε κάθε δεύτερη μέρα για να αποφύγετε το ξεφλούδισμα.

Συζητήστε με τον δερματολόγο σας για να μάθετε ποια επιλογή είναι σωστή για το δέρμα σας.

Μια ενυδατική κρέμα λειτουργεί σαν ένα ποτό νερό για το πρόσωπό σας

Οι ενυδατικές κρέμες βοηθούν στη θρέψη και ενυδάτωση του δέρματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς γερνάτε και το δέρμα σας γίνεται ξηρότερο, γεγονός που το καθιστά πιο επιρρεπές σε ρυτίδες.

Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση μιας ενυδατικής κρέμας που περιέχει υαλουρονικό οξύ και πηγή βιταμινών είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην πρόληψη των ρυτίδων από το σχηματισμό ή την εμβάθυνση.

Το πόσιμο νερό είναι απαραίτητο για την καλή υγεία. Το σώμα σας χρειάζεται νερό για σχεδόν κάθε λειτουργία που κάνει.

Εκτός από ζωτικές λειτουργίες όπως έξαψη τοξίνες από το σώμα σας, βοηθώντας με την πέψη, και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος σας, το νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει να κρατήσει το δέρμα σας υγιές και ενυδατωμένο από το εσωτερικό.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, η θέση ύπνου σας μπορεί να έχει επίδραση στο σχηματισμό των ρυτίδων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται στο πλάι ή στο στομάχι τους είναι επιρρεπείς σε μηχανικές δυνάμεις συμπίεσης, οι οποίες μπορούν να επιταχύνουν τον σχηματισμό ρυτίδων και επίσης να παραμορφώσουν το δέρμα του προσώπου.

Ένας τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να δοκιμάσετε να κοιμάστε στην πλάτη σας αντί στο πλάι ή στο στομάχι σας.

Οι μαξιλαροθήκες από μετάξι μπορεί επίσης να είναι πιο φιλικές προς το δέρμα σας από το βαμβάκι, καθώς δημιουργούν λιγότερη τριβή και βοηθούν στην πρόληψη της τριβής του δέρματος.

Ο καπνός του καπνού βλάπτει το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τις ίνες που δίνουν στο δέρμα σας την ελαστικότητα και τη δύναμή του.

Επίσης, η νικοτίνη στα τσιγάρα προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων σας. Αυτό μειώνει τη ροή του αίματος στο δέρμα σας. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα σας δεν παίρνει τόσο πολύ οξυγόνο. Θα περιορίσει επίσης τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Α, που μπορεί να φτάσει στο δέρμα σας.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, η θερμότητα που σχετίζεται με τα τσιγάρα μπορεί επίσης να προκαλέσει ρυτίδες. Επιπλέον, η επαναλαμβανόμενη ούρηση των χειλιών για εισπνοή μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη ρυτίδωση γύρω από το στόμα.

Επαναλαμβανόμενες κινήσεις του προσώπου, όπως μάζεμα, συνοφρύωμα, ή pursing των χειλιών μπορεί να επιταχύνει το σχηματισμό των ρυτίδων.

Αν βρεθείτε να μαζεύετε συχνά, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να ελέγξετε τα μάτια σας ή ότι χρειάζεστε μια ισχυρότερη συνταγή για τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής σας. Η λήψη μιας νέας συνταγής μπορεί να ωφελήσει το δέρμα σας καθώς και τα μάτια σας.

Οι ρυτίδες είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης, αλλά υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να επιβραδύνετε την πρόοδό τους και να αποτρέψετε τη δημιουργία νέων.

Οι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η κατανάλωση μιας πλούσιας σε βιταμίνες διατροφής, η κατανάλωση άφθονου νερού, η προστασία του δέρματός σας από τον ήλιο, το κάπνισμα και η διαχείριση του στρες σας διαδραματίζουν βασικό ρόλο όταν πρόκειται να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και νεανικό.

Χρησιμοποιώντας ένα ρετινοειδές και μια ενυδατική κρέμα που περιέχει υαλουρονικό οξύ και βιταμίνη C μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της εμφάνισης των ρυτίδων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *