Οι ηλικιωμένοι, με την αύξηση της ηλικίας του πληθυσμού και με την επιμήκυνση του μέσου προσδόκιμου ζωής, πρέπει όλο και περισσότερο να σχεδιάζουν καλύτερα τη διατροφή τους. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες που πραγματοποίησε η Istat: οι ιταλικές γυναίκες έχουν προσδόκιμο ζωής που φτάνει τα 85 χρόνια, ενώ για τους άνδρες φτάνει τα 80,2 χρόνια. Αυτή η εξέλιξη της εξέλιξης του πληθυσμού και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής οδηγεί τους ερευνητές να διεξάγουν μελέτες με στόχο την αντιμετώπιση της εμφάνισης χρόνιων-εκφυλιστικών και νευρολογικών ασθενειών που αναπόφευκτα μπορούν να εκδηλωθούν με εγκεφαλική και κυτταρική γήρανση.
Ανώτερος διατροφή: νέοι σε νέους
Για την προστασία της υγείας είναι σημαντικό να τρώτε σωστά και ισορροπημένα επειδή “η υγεία τρώει” και το σώμα αλλάζει, με το χρόνο, τη σύνθεση και τις ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού. Οι αλλαγές στη σύνθεση του σώματος και η επιβράδυνση του βασικού μεταβολισμού έχουν ως συνέπεια την αύξηση του λιπώδους ιστού με μείωση της μυοσκελετικής μάζας. Στις γυναίκες που βιώνουν εμμηνόπαυση, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη διατροφή και τις σωματικές ασκήσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της θέσης του λιπώδους ιστού σε ορισμένες κρίσιμες περιοχές όπως οι γοφοί, οι μηροί, τα χέρια και η κοιλιά.
Ακόμη και στους ανθρώπους που εισέρχονται στην ανδρόπαυση, υπάρχει κίνδυνος συσσώρευσης αδιπών στην κοιλιακή περιοχή και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Για να μην αναφέρουμε ότι, στην ηλικιακή ομάδα συνταξιοδότησης, η κατάσταση της καθιστικής και η μείωση της ενεργειακής δαπάνης οδηγούν αναπόφευκτα στη μείωση της άπαχης μάζας. Αυτοί οι φυσικοί παράγοντες και δημογραφικοί) πρέπει να προστεθούν κίνητρα ενός κοινωνικού, οικονομικού και ψυχολογικού, που οδηγούν πολλούς άνω των 65 ετών να μειώσουν την ποσότητα και την ποιότητα του διαιτητικού τους καθεστώτος: οικονομικές δυσκολίες στην αγορά ορισμένων υγιεινών τροφών, απομόνωση, κατάθλιψη, ακινησία, δυσκολία, μυϊκοί και αρθρικοί πόνοι, δυσκολία στο μάσημα, πεπτικά προβλήματα είναι όλοι παράγοντες διαφορετικής φύσης που έχουν αντίκτυπο στην προσφορά των ηλικιωμένων.
Ανώτερη διατροφή: ιδιαιτερότητες και προβλήματα
Πρέπει να έχουμε κατά νου από νεαρή ηλικία ότι, όταν γερνάμε, η ανεπαρκής διατροφή, η κακή ποικιλία και τα ποιοτικά πρότυπα οδηγούν σε ασθένειες και σοβαρά σωματικά και ψυχικά προβλήματα. Στα άνω των 65 ετών είναι ευρέως διαδεδομένη: η έλλειψη σιδήρου και πρωτεϊνών( ειδικά εκείνων που δεν καταναλώνουν κρέας και ψάρι), η έλλειψη ινών, βιταμινών και μετάλλων, απαραίτητα για την υγεία μας, ειδικά για εκείνους που δεν καταναλώνουν λαχανικά, φρούτα και λαχανικά, η έλλειψη ποδοσφαίρου για όσους αποφεύγουν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα παράγωγα, η αύξηση της εμφάνισης ή επιδείνωσης του διαβήτη για όσους καταναλώνουν υπερβολική, ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακών προσβολών και καρδιαγγειακών παθήσεων που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση λιπών, μαγειρεμένων και τηγανισμένων ελαίων και διαφόρων καρυκευμάτων.
Είναι καλό να θυμάστε εδώ, από την αρχή, ότι μετά από μια ορισμένη ηλικία πρέπει να διατηρήσετε ένα ad hoc σωματικό βάρος, να αποφύγετε την παχυσαρκία και τις καταστάσεις υπερβολικής λεπτότητας, να εγγυηθείτε την τονικότητα και την καλή ενυδάτωση του σώματος, με σωστή πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών ουσιών για ζωτική ευεξία. Στη συνέχεια, είναι σκόπιμο να καταναλώνουν επαρκή ποσότητα υγρών αποφεύγοντας την κατάχρηση αλκοόλ, αλλά, σβέση του σώματος με νερό, ευνοώντας εντερική καθαρισμού και του ουροποιητικού συστήματος. Στην τρίτη ηλικία είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη διατροφή για τους ηλικιωμένους: τα άτομα από 60 ετών και άνω, αρχίζουν να έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τους ανθρώπους από 40 ετών και πολύ διαφορετικές από αυτές των αγοριών. Μειώστε τα λίπη, τα είδη ζωικής προέλευσης, αποφύγετε τα ποτά και τα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών όλων των ποικιλιών χρώματος.
Ανώτερη διατροφή: τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται και συνιστώμενα τρόφιμα
Εδώ είναι ο κατάλογος των τροφίμων που πρέπει να αποφεύγονται σε απόλυτο αλκοόλ και κρασί (αν όχι ένα ποτήρι την ημέρα), λουκάνικα και αλλαντικά εκτός από το ζαμπόν bresaola (1/2 φορές την εβδομάδα), βούτυρο, λαρδί, λαρδί, ζωικά λίπη, τυρί και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα ζωικής προέλευσης και μέρη παιχνιδιών ζωικών λιπιδίων όπως παραπροϊόντα, πατσά, καρδιά, συκώτι, λιπαρά ψάρια όπως οστρακοειδή και ημι-λιπαρά οξέα όπως θαλασσινά, διάφορα γλυκά, κρέμες ζαχαροπλαστικής, παγωτά, μαγιονέζα και σάλτσες και διάφορα, τα τρόφιμα είναι πολύ αλμυρά, πίτσες, focaccia και καλζόνες, χυμοί φρούτων και αναψυκτικά.
Εδώ είναι ο κατάλογος των συνιστώμενων τροφίμων και να φάει: φρέσκα λαχανικά ή / και μαγειρεμένα, στον ατμό, ψητά, βραστά, φρέσκα φρούτα (5 μερίδες / ημέρα), ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, και όλα τα άλλα δημητριακά, ειδικά δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι μια φυσική πηγή ινών, υδατανθράκων και αντιοξειδωτικών για την καταπολέμηση της γήρανσης, όσπρια που καταναλώνονται σε πιάτα όπως σούπες, βραστά, και του καλοκαιριού στα κρύα πιάτα, αυγά, καταναλώνουν τουλάχιστον δύο αυγά την εβδομάδα με φρέσκια ντομάτα και / ή με ψητά λαχανικά, βραστά ή ως συστατικά (ειδικά κρόκο αυγού) για την παρασκευή εξαιρετικών κέικ ή κέικ λαχανικών, το κρέας ιδιαίτερα λευκό (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι) είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και κατάλληλο για όσους ακολουθούν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων,
κόκκινο κρέας (μία φορά την εβδομάδα), τρώνε μπριζόλες, μοσχαρίσιο ή βοδινό κρέας, ψητό ή κόντρα φιλέτο, ή λεπτές φέτες βοδινό κρέας, bresaola, ή/και ζαμπόν (δύο μερίδες την εβδομάδα), ψάρια, ειδικά liscato, λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλες, αντσούγιες, τσιπούρες, μερλούκιο, γλώσσα, τόνος και σπαθί ψάρια, γάλα ρυζιού, ή σόγια, tofu, τυρί ricotta και φως, αλλαντικά, ψητό κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρια σπαθί, τόνος, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ως σάλτσα ωμά και ποτέ μαγειρεμένα (1 κουταλάκι του γλυκού ανά ημέρα), ένα μικρό κομμάτι έξτρα μαύρης σοκολάτας ως ελιξίριο αιώνιας Νεότητας, αδιαμφισβήτητη πηγή πολυφαινολών και ορυχείων γαλήνης και καλής διάθεσης, μέλι για χρήση ως υποκατάστατο ζάχαρης ή για την εξάπλωση ψωμιού ή/και μπισκότων για πρωινό και σνακ, νερό (1,5/2 λίτρα την ημέρα).
Επιπλέον, σε αυτό το καθεστώς διατροφής, συσχετίζετε πάντα την κίνηση και τις καθημερινές γυμναστικές ασκήσεις, περπατάτε με τα πόδια με σταθερό ρυθμό, αποφεύγετε μια καθιστική ζωή, ακόμα κι αν είστε μακριά από τον κόσμο της εργασίας, παίρνετε ψυχαγωγικά χόμπι ή/και αθλητικά ενδιαφέροντα: είναι μια καλή εκπαίδευση για τον εγκέφαλο καθώς και για τη σωματική διάπλαση.